Blockchaintechnologie transformeert bedrijven en de economie. Als gevolg hiervan is het van cruciaal belang dat zakelijke professionals de impact, toekomst en beperkingen ervan begrijpen. In Decoding Blockchain Technology: An In-Depth Exploration biedt auteur Stijn Van Hijfte een fundamentele inleiding over blockchain die bedrijfsleiders en anderen zal helpen het gebruik van deze revolutionaire technologie door hun organisaties te optimaliseren. Cryptocurrencies en ICO’s hebben ervoor gezorgd dat blockchain wijdverspreide erkenning heeft gekregen, maar de onderliggende technologie is van toepassing op veel meer dan alleen digitale valuta. In feite zijn de toepassingen vrijwel eindeloos en omvatten ze alles, van het verbeteren van de efficiëntie van wereldwijde betalingsnetwerken tot het stroomlijnen van het proces van het vastleggen van activabezit bij vastgoedtransacties. In de financiële sector verbetert blockchain de snelheid en veiligheid van internationale betalingen door de noodzaak van gecentraliseerde verificatie te elimineren en de transactiekosten te verlagen. Ripple, een van de grootste blockchainbedrijven ter wereld, werkt samen met grote banken als Santander en Western Union om de tijd die nodig is om een overboeking te vereffenen, te verkorten.

Blockchain maakt ook nieuwe manieren mogelijk waarop mensen zonder tussenpersonen verbinding kunnen maken, kunnen handelen in en kunnen investeren in financiële activa. Een andere manier waarop blockchain de financiële sector ontwricht, is door nieuwe manieren mogelijk te maken om financiële gegevens vast te leggen en te delen. Startups als Dharma Labs ontwikkelen protocollen voor tokenized schulden om online markten te creëren, terwijl Bloom eraan werkt om kredietscores naar blockchain te brengen. Bovendien maakt blockchain nieuwe technologieën mogelijk voor het delen van financiële gegevens tussen instellingen door de kosten en complexiteit van het handhaven van gegevensconsistentie te verminderen. Veel van deze nieuwe toepassingen worden mogelijk gemaakt door de inherente weerstand tegen censuur van blockchain. Blockchain maakt het mogelijk een permanent, onveranderlijk record te creëren dat kan worden gedeeld via een gedecentraliseerd netwerk, waardoor het voor iedereen moeilijk wordt om te manipuleren of te vernietigen.

Deze eigenschap werd in 2018 onder de aandacht gebracht toen een open brief over vermeende intimidatie aan de Chinese Universiteit van Peking viraal ging op de berichtenapp WeChat, die werd gecensureerd door de Chinese autoriteiten. De brief werd later echter gepubliceerd op de Ethereum-blockchain, die toegankelijk is voor gebruikers waar ook ter wereld. Naast de financiële sector beginnen veel andere sectoren de blockchain-technologie te omarmen. E-commercegiganten onderzoeken bijvoorbeeld blockchain om de transactiekosten te verlagen en de transactieveiligheid te verbeteren, terwijl supply chain managementsystemen het gebruiken om de herkomst van materialen bij te houden. Blockchain kan het voor overheden ook gemakkelijker maken om openbare diensten te beheren door de uitwisseling van informatie tussen instanties te vergemakkelijken en de verantwoordelijkheid tussen overheidsfunctionarissen en degenen die zij dienen te vergroten.

De uitgeverijsector is een ander gebied waar blockchain de manier waarop het werkt transformeert. Blockchain kan het speelveld voor schrijvers gelijk maken door het voor hen gemakkelijk te maken om met elkaar in contact te komen, werk te delen en samen te werken. Startups ontwikkelen ook blockchain-hulpprogramma’s om uitgevers, merken, externe verkopers, contentproviders en consumenten rechtstreeks met elkaar te verbinden. Dit zal het vertrouwen in de markt vergroten en tussenpersonen elimineren. Bovendien kan blockchain worden gebruikt om de authenticiteit van digitale producten te verifiëren en het consumentenvertrouwen te vergroten.